Tel: 06 4962 0392

Triggerpoints in de bil.

Triggerpoints in de bekken.

Instabiele wervelkolom, Zitknobbels, Piriformis syndroom, stuitje, Slijmbeurs

Bekken (bodem)

Het bekken is een ingewikkeld gebied. Naast spieren, banden en gewrichten (het zogenoemde bewegingsapparaat) zitten in het bekken ook organen. Orgaanklachten beïnvloeden de functie van het bewegingsapparaat. Ook kunnen problemen in het bewegingsapparaat bijdragen aan het ontstaan van orgaanklachten. 

Er zijn veel mensen die lijden aan een chronische pijn in het bekkengebied. Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, gevolgen en behandelingsmogelijkheden van chronische bekkenpijn weten we er nog niet heel veel vanaf. 

De mogelijke rol van het bewegingsapparaat bij chronische pijnklachten in buik/bekken is niet algemeen bekend. Als na uitsluiten van andere aanwijsbare redenen voor het ontstaan van de klachten niets wordt gevonden wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is. De klachten kunnen voortkomen uit het bewegingsapparaat. Bij dit soort klachten is het belangrijk dat je hulp zoekt. Een bekkenfysiotherapeut die gespecialiseerd is in chronische bekkenpijn zal de klachten uitgebreid inventariseren. Daarbij worden heel veel vragen gesteld over het bewegingsapparaat, de diverse orgaanfuncties en naar de invloed van de klachten op uw dagelijks leven. Vervolgens volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Wat is de bekkenbodem?

Het bekken zijn de botten onderaan de buik tussen de heupen. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel die verbonden zijn aan de organen.

Het zijn de spieren die liggen tussen de twee zitknobbels in je billen. De zitknobbels zijn goed voelbaar als je op een harde stoel zit.

Pijn aan billen en/of bekken kunnen het dagelijks functioneren moeilijk maken. Ik zoek samen met je de juiste oefeningen uit om de klachten blijvend te bestrijden. Daarnaast krijgt je tips, adviezen en instructies om weer goed en gezond te gaan bewegen. Wanneer je goed beweegt en de juiste houdingen blijft toepassen, kun je voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Triggerpoint therapie is goed combineren met oefeningen. Ook de fascia wordt niet vergeten.

Symptomen bekkenklachten

 • chronische buikpijn waarbij geen afwijkingen aan de organen zijn gevonden
 • steeds terugkerende lage rugklachten waarvoor geen duidelijke aanwijsbare oorzaak wordt gevonden.
 • scrotale pijnklachten
 • prostaatpijn ( ook wel prostatitis genoemd) waarbij geen oorzaak wordt gevonden
 • pijn met vrijen
 • pijnlijke verkramping van de bekkenbodemspieren spontaan of rondom plassen,
 • problemen met poepen en vrijen
 • bekkenpijn

Hoe ontstaan bekkenklachten

Ze ontstaan vaak tijdens en na de zwangerschap, bij plotseling verstappen van bijvoorbeeld een stoeprandje of bij instabiliteit van de wervelkolom. Bekkenklachten kunnen vaak een sterk invaliderende uitwerking hebben. Klachten kunnen van de ene op de andere dag verdwijnen maar soms ook weer zo terugkeren.

Ik kan je leren hiermee in de basis mee om te gaan. Ook bij bovengenoemde klachten kan Triggerpoint massagetherapie een positieve werking hebben. Als je op zoek bent naar een bekkentherapeut kan ik je helaas niet helpen maar voor een goed advies kun je bij mij altijd terecht.

Mogelijke oorzaken:

 • Veel fietsen, M-bike, racefiets ten gevolge van sterke verkorting van de heupspier en/of buikspieren die door overbelasting gaan verkrampen.
 • Te fanatieke buikspieroefeningen.
 • Te veel zitten, vaak gedraaid zitten, zitten met opgetrokken knieen, autokuipstoelen etc.
 • Pijn aan de heupen / billen bij lang zitten in het vliegtuig.
 • Emotionele spanningen.
 • Buikoperaties.
 • Door een echte buikziekte.

Spieren die er om bekend staan bekken klachten te veroorzaken

M.iliacus (heupbeenspier) en m.psoas (lendespier).

Symptomen:  “vertikale” pijn in onderrugen lies / onderbuik, chronische pijn bovenbeen, pijn bij opstaan uit een stoel, doen van sit-up’ s, meer pijn bij staan. Alle triggerpoints in deze spier kunnen pijn afleiden naar de geslachtsdelen. Ook heeft deze spier invloed op je houding; hij trekt het bekken naar voren. Bij eenzijdige sterke triggerpoints kunnen ze scoliose veroorzaken! Verkorte psoasspieren geven een constante druk op de tussenwervelschijven wat onderrug klachten kan veroorzaken. Je gaat meer met je voeten naar buiten lopen.

Oorzaken:  Buikspieroefeningen de sit-up’ s, ingespannen hardlopen, veel zitten met opgetrokken knieen, kuipstoelen in de auto, verstoorde lichaamshouding die op hun beurt weer nek en rugspieren overbelast, slapen in de foetushouding.

Spieren binnenin het bekken 
Symptomen: 
Afgeleide pijn gaat naar de geslachtsdelen, perineum, de blaas, de baarmoeder, rectum, de zeer lage onderrug, vagina. Herkenbaar is het volle en zware gevoel in het rectumgebied of prostaat. Triggerpoints trekken het SI gewricht uit zijn voegen. Pijn bij de stoelgang, zitten, plassen.

Oorzaken:  Zware val, auto-ongelukken, bekkenoperaties, baarmoederverwijdering, zwangerschap, bevallen, intense seksuele activiteit, slechte houding vooral het zitten op het staartbeen, zwaar tillen, te veel TV kijken, vooral mannen lopen kans op eerder prostaatklachten.

Behandeling: Déactiveren van de triggerpoints in de bekkenbodem en verbeter je houding. Ook bij bekkenbodemspierzwakte, bekkenscheefstand en S-I klachten heeft de Triggerpoint therapie vaak een positief resultaat. Als Triggerpoint coach leer ik je hoe je dat kan doen.

Klachten aan: