Tel: 06 4962 0392

Overbelasting van mondspieren.

Maagpijn, liesbreuk, (pseudo)Blindedarmontsteking

Buik-, maag- en/of darmklachten

Buikklachten

Buikpijn kan het dagelijks functioneren hinderen. Met de juiste oefeningen kun je de klachten verminderen en uiteindelijk wegnemen. Samen gaan we proberen de klacht te achterhalen. Ook krijgt je tips en adviezen en instructies om (weer) goed en gezond te gaan bewegen. Wanneer je goed beweegt en de juiste houdingen blijft toepassen, kun je voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Triggerpoint therapie is een goede aanvulling om te combineren met oefeningen.

Onverklaarbare (onder)buikpijn
Verstrakking (triggerpoints) van de buikspieren en/of de heupspier ; de bekende m.iliopsoas major kunnen zowel inwendige als uitwendige buikpijn veroorzaken (acnes, PDS) Vaak worden de buikspieren bij de diagnose van buikklachten vrijwel altijd gemist! Dit kunnen ernstige pijnklachten zijn waar de huisarts en de specialist geen oorzaak voor vinden. Mogelijke oorzaken:

  • Veel fietsen, M-bike, racefiets ten gevolge van sterke verkorting van de heupspier (m.iliopsoas major) en/of buikspieren die door overbelasting gaan verkrampen.
  • Te fanatieke buikspieroefeningen.
  • Te veel zitten, vaak gedraaid zitten, zitten met opgetrokken knieen, autokuipstoelen etc.
  • Emotionele spanningen (PDS).
  • Buikoperaties (oa. bij acnes).
  • Door een echte buikziekte.
  • Een verkeerde houding!

Pijnklachten in onder- of bovenbuik
Bovenbuik: Verkeerde diagnose maagzuur, hernia, ontstoken slokdarm, galstenen, maagzweer, hartklachten.
Onderbuik: Valse diagnose liesbreuk, blindedarmontsteking bij pijn rechts onderin (zonder koorts en zonder bloedafwijkingen), overbelasting van de heupspieren.

Klachten aan:

Pijn aan maag of darmen

Pijnklachten aan maag of darmen kunnen ontstaan door triggerpoints uit de omliggende spieren of niet goed functionerende organen die voor triggerpoints zorgen. Bijvoorbeeld

De maag. Triggerpoints in de tussenribspieren en schuine buikspieren lijken op maag problemen omdat je last hebt van je maag.
De darmen. Overbelasting door buikspieroefeningen of sporten kunnen gemene triggerpoints veroorzaken in de heupspier en doen lijken alsof je een darm-of ander buikprobleem hebt zoals een blindedarmontsteking of heftige buikpijn.

Uiteraard moet je natuurlijk altijd eerst met dit soort klachten naar je huisarts of een specialist om te laten onderzoeken dat er niets anders aan de hand is. Wil je vooraf informatie of twijfel je, bel of email me even voor advies.

Maag, darmen, longen, nieren….
Je voelt je misselijk, duizelig of je moet overgeven, je hebt brandend of opkomend maagzuur, boeren etc. De symptomen lijken erop dat je organen iets mankeren zoals je maag, darmen, lever, nieren etc. maar het zijn de spierknopen in de omliggende spieren rond je organen. Hierdoor kunnen spierknopen (triggerpoints) doen alsof je hartklachten hebt of een longontsteking of een blindedarmontsteking. De fascia (het spier-en orgaanvlies) wat om alle spieren en organen zit en ook allemaal met elkaar verbonden is, is mede de veroorzaker van de pijn.

Klachten gaan maar niet weg, hoe kan dat?
Blijven de klachten bestaan dan zou het goed kunnen zijn dat ze veroorzaakt worden door triggerpoints (spierknopen). Artsen en specialisten bevestigen dat er niets ernstigs aan de hand is maar ze “vergeten” dat spieren ook de pijn aan je organen kan veroorzaken. Van spieren hebben artsen en specialisten geen specifieke kennis en je gaat naar huis met “leer er maar mee omgaan” Orgaanklachten staan zelden op zichzelf. Vaak zijn voeding, stress, onvoldoende beweging en je leefstijl mede verantwoordelijk voor de pijn.

Waarmee kan ik je helpen en wat kun je zelf doen.

  • Houding verbeteren! Een ingezakte en voorover gebogen houding kan al triggerpoints veroorzaken in de spieren van borst, buik en rug die doen lijken alsof je er iets mis is met je hart, maag, longen, darmen!
Maak een afspraak bij een Oefentherapeut Cesar / Mensendieck.
  • Ontspanning. Stress veroorzaakt vaak pseudo orgaanklachten. Ademhalingsoefeningen.
  • Triggerpoint therapie. DeTriggerpointCoach leert je zelf de spieren te masseren / behandelen.
  • Beweging. “Use it or lose it” “Rust Roest” Zorg dat de boel blijft stromen in je bloedvaten, dat je, je longen op gezette tijden goed ventileert (dat je flink moet in- en uitademen bij een inspanning) en dat je hart ook wat harder moet laten werken. Gebruik je spieren. Een vijver met stilstaand water gaat op een gegeven moment ook stinken en er ontstaan rottingsprocessen; het is wat plastisch voorgesteld maar dat gebeurt ook in je lijf bij onvoldoende beweging! Wandelen is voor veel kwalen en klachten de beste en goedkoopste therapie die er is dus het hoeft niet moeilijk te zijn.
  • Oefeningen. Stretchen van de aangedane spieren. Ik leer je een aantal simpele rekoefeningen en zelf je spieren leren masseren door een TriggerpointCoach.
  • Fascia behandelen. Fascia is een dunne vlies om alle spieren en organen hierdoor staat alles met elkaar in verbinding. Ik gebruik de Guasha techniek.
  • Warm houden van de spieren. Je goed aankleden met sjaals, kraagjes, jas, vest of een warm bad.

Hoe voelt echte orgaanpijn?
Deze pijn ontstaat vaak langzaam en straalt vaak uit naar gebieden in borst, buik of rug. Deze delen bevinden zich rondom de organen. Ook kan je last hebben van uitstralende pijn naar je hoofd, nek, schouder, armen of benen. De pijn is ook vaak moeilijk aan te wijzen waar die vandaan komt. Later kan je last krijgen van bijvoorbeeld stekende pijnen of een plakharde buik. Orgaanpijn heeft vaak een sterk verband met emoties. Bij stress, angst of een depressie om maar wat te noemen, nemen de klachten vaak toe.