Tel: 06 4962 0392

Duizeligheid, draaiduizeligheid,

Duizeligheid

Duizeligheid en draaiduizeligheid
Duizeligheid is moeilijk te omschrijven. Iedereen ervaart weer andere klachten. Grofweg heb je 2 categorieën. Bij draaiduizeligheid (BPPD – Benigne Paroxismale Positie veranderings-Duizeligheid) lijkt het alsof alle objecten om je heen bewegen, of heb je het gevoel dat je zelf beweegt. Daarbij kun je last hebben van misselijkheid, braken, bleekheid en angst. Soms bewegen je oogballen heen en weer. Bij de tweede categorie duizeligheid, de licht-in-je-hoofd duizeligheid, heb je zoals de naam al zegt een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna kan flauwvallen.

Een effectieve methode bij duizeligheid  is oefentherapie (houding; de stand van je rug, je hoofd en ontspanning in je schouders) in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia weer op gang krijgen waardoor de nekspierfunctie verbeterd en de duizeligheid verminderd.  Je krijgt weer controle over je hoofd.

Oorzaak draaiduizeligheid (BPPD)
Draaiduizeligheid is vaak het gevolg van een stoornis in het evenwichtsorgaan. Dit is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Een gangbaar ziektebeeld die hierbij hoort is benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Bij BPPD is duizeligheid een gevolg van een beweging van je hoofd. Denk aan draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken.

De duizeligheid duurt vaak niet langer dan een paar minuten. Echter je kan er ook behoorlijk misselijk en ziek van worden. Gelukkig bestaan er effectieve oefeningen die je thuis kunt doen. 80% heeft baat bij deze oefeningen.

Licht in je hoofd
Heb je een licht gevoel in je hoofd, alsof je flauwvalt, dan kan een angststoornis in het spel zijn. hyperventilatie – bijvoorbeeld als gevolg van een paniekaanval – kan duizeligheid in de hand werken. Angst kan duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat je duizelig bent, kun je bang worden of in paniek raken. Ook een depressie kan gepaard gaan met duizeligheid.

Ouderen kunnen last hebben van een verlaagde bloeddruk: te herkennen aan een licht gevoel in je hoofd nadat je opstaat uit een zittende of liggende houding. Zorg dat je altijd voldoende water drinkt dit zorgt voor meer bloedvolume en houdt de druk in je bloedvaten hoger waardoor de kans op duizeligheid verminderd.

 

Klachten aan: