Tel: 06 4962 0392

Overbelasting van mondspieren.

oorpijn, aangezichtspijn, pijn rond de ogen, migraine, hypertonie

Gezichtspijnklachten

Bij hoofdpijn, bewegingsbeperking in de schouder, Frozen Shoulder, carpaaltunnel, tintelende vingers, spanningsklachten is er vaak sprake van een te hoge spanning in de nek-, schouder- en/of rugspieren. Ik leer je hoe je deze spanning kunt beïnvloeden. Het gaat daarbij niet alleen om ontspanning in rust maar ook om je houding tijdens dagelijkse activiteiten.

Een effectieve methode bij al deze klachten is houding en oefentherapie in combinatie met Triggerpoint – en Guashatherapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia (bindweefsel) weer op gang krijgen waardoor de spierfunctie verbeterd en de pijn verminderd. Met de juiste oefeningen zijn veel hoofdpijnen te behandelen. De oefeningen die worden gegeven zijn gericht op zelfbehandeling van de fascia en de spieren.

Bij welke gezichtsklachten kan ik u helpen

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een aanvalsgewijze hevige pijn die in bepaalde delen van het gezicht optreedt. Het is een aandoening van een zenuw met drie takken die door het gelaat loopt. Deze zenuw wordt daarom ook de driepotige zenuw of nervus trigeminus genoemd.

Aangezichtspijn komt met name voor bij mensen van middelbare of oudere leeftijd, maar kan ook voorkomen bij jongvolwassenen. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Er bestaat ook, de minder bekende de pseudo aangezichtspijn. Dit is een aangezichtspijn die ontstaat uit triggerpoints van de aangezichtsspieren. Deze vorm van aangezichtspijn wordt vaak over het hoofd gezien. De medische wereld is niet bekend met deze vorm. Echter ik heb al diverse patiënten met deze vorm in de praktijk mogen helpen.

Symptomen van aangezichtspijn
Aangezichtspijn is duidelijk te herkennen. Er is sprake van korte (enkele seconden tot twee minuten durende) hevige pijnscheuten in bepaalde delen van het gelaat. Meestal voelen mensen de pijn in één gelaatshelft, dus óf alleen rechts óf alleen links. De precieze plaats van de pijn is afhankelijk van welke tak van de zenuw is aangedaan.

Bij veel mensen kunnen de pijnscheuten worden uitgelokt door bepaalde bewegingen (bijvoorbeeld praten of kauwen), koude of door het aanraken van specifieke plaatsen in het gelaat. Deze specifieke plaatsen worden triggerpoints genoemd.

Hoe ontstaat aangezichtspijn?
Waarschijnlijk ontstaat aangezichtspijn doordat de driepotige zenuw overprikkelt is geraakt door een slagader die erlangs loopt. Deze slagader drukt en klopt voortdurend tegen de zenuw. De zenuw raakt hierdoor erg gevoelig en reageert heftig op kleine prikkels, zoals beweging of aanraking.

De pseudo aangezichtspijn ontstaat door overbelasting van de aangezichtspieren. Wat moet je, je daarbij voorstellen? Langdurig kauwgom kauwen, intensief zingen, bespelen van blaasinstrumenten. Het is altijd de moeite waard om de aangezichtspieren er ook bij te onderzoeken.

Wat kan je er aan doen?
Het uitlokken van aanvallen proberen te voorkomen. Dit kunt u doen door de triggerpoints te ontzien, of de uitlokkende bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen. Ik leer je massagetechnieken en oefeningen die de aangezichtsspieren ontspant.

Klachten aan: