Tel: 040 2461 026

Menu

Tandenknarsen, nagelbijten, kaakgewrichten

Kaakpijn, kiespijn

Kaakpijn

Onze kaak heeft dagelijks veel beweging te verduren, wat betekent dat de kans op kaakpijn soms groot is. Kaakpijn wil je natuurlijk het liefst voorkomen, zeker gezien we onze kaak simpelweg veel nodig hebben op een dag.  Kaakpijn kan worden veroorzaakt door problemen met dit gewricht zelf, maar ook door problemen met de omliggende spieren. 

Oorzaken van kaakpijn

Tandenknarsen 
Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft last van tandenknarsen. Bij tandenknarsen worden de tanden en kiezen zo hard over elkaar heen geschoven dat er een knarsend geluid ontstaat. Vaak gebeurt dat onbewust, tijdens je slaap. Tandenknarsen kan als gevolg kaakpijn hebben, omdat het je kaakgewricht en de spieren er omheen erg belast.

Nagelbijten
Ook nagelbijten komt erg veel voor. Bijna een derde van de jonge kinderen en pubers bijt op zijn nagels. Vaak verdwijnt dat trekje vanzelf weer, maar bij sommige mensen blijft het hangen. Nagelbijten zet net als tandenknarsen veel druk op het kaakgewricht en de omliggende spieren, waardoor dit een oorzaak kan zijn van kaakpijn.

Spanning rondom de kaak
De spieren rondom de kaak kunnen soms teveel gespannen zijn. Dit kan onder andere komen door stress, maar ook door problemen met de stand van het gebit of door verwondingen. Wanneer de spieren rondom de kaak te hard hun werk doen, ontstaat kaakpijn.

Verkeerde houding
Ook een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat het kaakgewricht ongemakkelijk aanvoelt. De spieren en de botten in het gewricht worden dan op een onjuiste manier belast. Dat kan kaakpijn veroorzaken. 

Wat is er aan te doen? Spoor de oorzaak op!

Er zijn veel oorzaken van kaakpijn. Om kaakpijn te verminderen is het belangrijk eerst de oorzaak op te sporen. Stop dus met nagelbijten en tandenknarsen! Ik kan je leren om je nek-, hals-schouderspieren te ontspannen. En ik kan je een betere houding aanleren.

Een effectieve methode bij al deze klachten is oefentherapie in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia weer op gang krijgen waardoor de spierfunctie verbeterd en de pijn verminderd. Met de juiste oefeningen zijn veel kaak- en hoofdpijnen te behandelen. Diverse oefeningen zijn afkomstig uit de MELT methode van Sue Hitzmann. Deze oefeningen zijn gericht op zelfbehandeling van de fascia.

Kiespijn

Verschillende dingen kunnen kiespijn veroorzaken. De belangrijkste oorzaken van kiespijn zijn gebitsproblemen.

Onverklaarde kies- en of tandpijn.
Wat minder bekend is dat Triggerpoints in de hals en rond de kaken een pseudo-kiespijn kan veroorzaken. De tandarts kan dan geen oorzaak vinden voor de pijn die je wel hebt.

Klachten aan:

Menu