Tel: 06 4962 0392

Gewrichten waar artrose voorkomt

Artrose

Pijn door artrose (slijtage) of door de spieren?
Er zijn veel mensen die met de verkeerde diagnose artrose rondlopen. De pijn komt dan niet het gewricht maar uit de spieren. Huisartsen en specialisten zijn niet altijd op de hoogte van pijnklachten die veroorzaakt kunnen worden door de spieren. De arts wordt als het ware op het verkeerde been gezet omdat pijn uit je spieren sterk lijkt op pijn in een gewricht.

Wanneer zijn het de spieren en wanneer is het artrose

 • Wanneer er op de foto vrijwel geen gewrichtsslijtage zichtbaar is.
 • Voelbare en hoorbare knakkende en knappende geluiden bij bewegen die vrijwel geen pijn doen.
 • Na even bewegen is de pijn weg. Bij artrose heb je altijd en bewegingsbeperking pijn.
 • Er zijn geen bewegingsbeperkingen in de gewrichten. Over het algemeen gaat bewegen vrijwel goed, ook bij sporten.
 • Bij spierkrachtoefeningen neemt de pijn vaak toe! De pijn wordt steeds erger.
 • Je hebt strakke en gespannen spieren.
 • De klachten komen en gaan. Periode van korte of langere tijd zonder noemenswaardige pijn.
 • Pijnstillers werken vaak niet!

Oorzaak artrose en niét de spieren

 • De pijn bij bewegen wordt langzaam steeds erger en je kan steeds minder.
 • Op een foto is altijd gewrichtsslijtage zichtbaar.
 • Pijn in rust? Kan duiden op strakke spieren met spierknopen (triggerpoints) de pijn lijkt op artrose.
 • Artrose is geen verouderingsproces en is dus niet leeftijd afhankelijk.
 • Het pijnlijke gewricht kan vervormen en dikker worden.
 • Vaak bewegingsbeperking in het gewricht.
 • Er is vrijwel altijd pijn.
 • Pijnstillers kunnen een deel van de pijn verzachten.

Wat is artrose
Een gewricht wordt gevormd door twee of meer bot einden en wordt bekleedt met gewrichtskraakbeen. “Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit gaat en dunner wordt”

Wat gebeurt er bij artrose?
Op de afbeelding zie je links een gezond gewricht. In het gewricht komen twee botten bij elkaar. Om deze botten niet tegen elkaar te laten schuren, zitten er op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes. Die zijn van kraakbeen gemaakt. De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag werkt als smeermiddel. Alle gewrichten in ons lichaam zijn op deze manier opgebouwd.  Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren.

Oorzaak
Artrose kan eigenlijk worden gezien als een normaal proces van de gewrichten zodra er sprake is van onderbelasting van een gewricht oftewel een tekort aan belasten (weinig bewegen, veel zitten etc.) van het totale kraakbeenoppervlak, maar ook strakke spieren die juist het gewricht té strak op elkaar trekt.  Wanneer twee bot delen gaan bewegen werkt de “kop” van het ene bot deel als een soort vijzel in het kraakbeen van het andere bot deel “de kom” uitholt. Het is dus geen verouderingsproces.

Ontstaan
Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, de slijmvlieslaag synovium geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door deze slijtage kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Verloop
Artrose in een ver gevorderd stadium is een chronische aandoening die langzaam erger wordt en dan niet meer te genezen is. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat je klachten kreeg. Gevorderde Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel vooral na een tijdje niet bewegen, zoals ’s ochtends.

Op tijd beginnen met het doen van rekoefeningen, yoga of andere rekbewegingingen kan de artrose uitstellen of zelfs herstellen.

Het bot onder het kraakbeen kan dikker en breder worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genaamd. Deze osteofyten kunnen de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Je kan je voorstellen dat het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn. Artrose kan gepaard gaan met ontstekingen. Dan vormt zich vocht in het gewricht door de ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.

Reuma en artritis
Het woord -itis houdt in dat het om een ontsteking gaat. Bij artritis zitten de ontstekingen in de gewrichten. Het gewricht wordt dik, warm en pijnlijk en je kan je moeilijk bewegen. Reumatoïde artritis en Artrose zijn verschillende ziekten. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit; er is een ontsteking van het synovium (= slijmvlies) in de gewrichten.

Klachten:

Geverifieerd door MonsterInsights