Tel: 06 4962 0392

De spier die het hoofd draait, hier te zien waar de kruisjes staan. Is één van de belangrijkste oorzaken bij het ontstaan van hoofdpijn.
De monnikskapspier is vaak de oorzaak van hoofdpijn bij mensen met de diagnose migraine
Ook deze spier, diep onder de schedel raakt overspannen bij een verkeerde stand van het hoofd zoals hier onder
Onjuiste positie van het hoofd waardoor je hoofdpijn kunt krijgen
Correcte positie van hoofd-nek; hier overdreven voorgedaan.

Spanningshoofdpijn (Tension type headache), migraine, medicatie hoofdpijn, clusterhoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, Oorpijn, pijn in en rond de ogen

Hoofdpijn

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een verkeerde ademhaling, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen je hoofdpijn geven.

Een effectieve methode bij hoofdpijn is oefentherapie in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia weer op gang krijgen en stretchen waardoor de spierfunctie verbeterd en de pijn verminderd. Met de juiste oefeningen zijn veel hoofdpijnen te behandelen. Diverse oefeningen zijn afkomstig uit de MELT methode van Sue Hitzmann. Deze oefeningen zijn gericht op zelfbehandeling van de fascia.

Vier soorten hoofdpijn
Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde (medicatie afhankelijke)  hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn (Tension type headache)
Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid.
Spanningshoofdpijn kan ontstaan door inspanning, een verkeerde ademhaling, een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of koude. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

  • Tips bij spanningshoofdpijn:
  • Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders. Ik leer je mijn unieke en effectieve methode die je thuis eenvoudig kan doen.
  • Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
  • Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding. Maak een afspraak, ik leer het je.

Migraine, spierspanningshoofdpijn
Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan Migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden. Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraine-aanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Veel gediagnosticeerde migraine door de arts of specialist (neuroloog) is geen migraine. Je hebt wel de symptomen maar die komen ook voor bij “gewone “  hoofdpijn. Triggerpoints in de nek- en schouderspieren worden vaak over het hoofd gezien bij het behandelen van migraine. Een echte migraineaanval heeft te maken met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen. Meer over Migraine.

Clusterhoofdpijn
Dit is een ondraaglijke hoofdpijn die meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal ‘s nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.  De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de ‘clusters’ zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.

Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen. De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn en de moeilijkste behandelbare hoofdpijn. Vrijwel alleen maar behandelbaar met medicatie. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.

Medicatie afhankelijke hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers (paracetamol), maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen. Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Klachten aan:

Pijn in en rond de ogen en oren

Pijn in en rond de ogen

Is doorgaans afkomstig van een aandoening van het oog zelf. Maar er is ook een pijn die in of rond het oog wordt gevoeld die van elders afkomstig is, zoals van:

  • Triggerpoints in de diepe of oppervlakkige nekspieren en spieren van de hals. Vaak te herkennen aan dat je moeite hebt om vanaf beeldschermen te werken of TV kijken. Ook verkrampte aangezichtsspieren kunnen hoofdpijn veroorzaken.
  • de zenuw aan de bovenste oogkas rand;
  • het gebit;
  • het slijmvlies in de sinusholten (bijholten van de neus).

Je hebt pijn in of rond het oog, maar gelijktijdig ook in je nek- of halsspieren. Pijn afkomstig van de diepe nekspieren straalt typisch uit naar de buitenzijde van de ogen, nl. van de oppervlakkig liggende nekspieren en de monnikskapspier . Een spier aan de buitenzijde van de hals veroorzaakt meestal pijn aan de wenkbrauw van dezelfde zijde. Deze klachten kunnen verdwijnen of verminderen met bewegen, of na het nemen van een warme douche.

Je hebt ook pijn aan de wenkbrauw en de bovenste oogkas rand. Ben je verkouden? Heb je last van een allergie? Symptomen zoals loopneus, drukgevoel naast je neus of ter hoogte van je voorhoofd en het moeten wegslikken van slijmen achter in je keel kunnen wijzen op sinusitis. De pijn situeert zich meestal achter het oog. Vooroverbuigen verergert de pijn, drukken op het oog doet de pijn afnemen. Soms kun je de blik niet focussen op een voorwerp.

Een effectieve methode bij al deze klachten is oefentherapie (houdingcorrectie, ademhaling en spierontspanning) in combinatie met Triggerpoint therapie. 

Oorpijn

Symptomen bij oorpijn

  • Bij oorpijn heb je last van een scherpe of zeurende pijn in één of beide oren.
  • Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen.
  • Oorzaken van oorpijn zijn verkoudheid, oorontsteking of middenoorontsteking.
  • In sommige gevallen ontstaat oorpijn door een doortrekkende pijn vanuit een andere plek in je hoofd, keel of nek bijvoorbeeld je nek- en schouderspieren.
  •  

De gehoorgang schoonmaken met een wattenstaafje kan leiden tot een oorontsteking.

Oorzaak van oorpijn
Wanneer oorpijn niet afkomstig is van een oorontsteking dan kan het gebeuren dat overmatige spierspanning een “pseudo-oorpijn” veroorzaakt. Een effectieve methode bij deze klacht is oefentherapie in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia weer op gang krijgen waardoor de spierfunctie verbeterd en de pijn verminderd. Met de juiste oefeningen is oorpijn die vanuit je nek- en halsspieren ontstaat prima te verhelpen.

Geverifieerd door MonsterInsights