Tel: 06 4962 0392

Schouderpijn, frozen shoulder, slijmbeurs, pijn bovenarm

Tenniselleboog

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is een aandoening van de aanhechting van de strekspieren van de onderarm aan de elleboog. De aanhechting bevindt zich aan de de buiten-bovenkant van de elleboog. Meestal is er spake van overbelasting. In een klein percentage van de gevallen zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dit heet een golfelleboog. De meeste mensen met deze klachten spelen overigens nooit tennis of golf. 

Symptomen van een tennisarm

Je voelt een pijnlijke plek aan de buitenzijde van de elleboog op en rond het bot aan de buitenzijde. Deze pijn kan doorstralen in de onderarmspieren. De pijn neemt toe bij tillen, kracht leveren met de hand en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Vaak is het strekken van de elleboog in de ochtend stijf en gevoelig.

Bij een golfelleboog voel je pijn op het bot aan de binnenzijde van de elleboog, aan de onderkant. De pijn treedt dan op bij buigen.  

Oorzaken

  • langdurige overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog). De klachten ontstaan dan geleidelijk.
  • een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren; in dat geval worden de klachten vrijwel direct gevoeld.
  • Klussen in huis kan ook aanleiding geven tot een tenniselleboog. Veelvuldig gebruiken van een schroevendraaier, lampen vervangen, veel gaten boren in de muur.

Wat is er aan te doen?

Een effectieve methode bij deze klacht is oefentherapie in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. Door Guasha is het vooral de vloeistof in de fascia weer op gang krijgen waardoor de spierfunctie verbeterd en de pijn verminderd. In combinatie met enkele juiste rekoefeningen is een tennisarm goed te behandelen. 

Het meest effectief is tijdelijk de belasting op de onderarm en hand te verminderen. Probeer het tillen van zware voorwerpen, veel draaien van de onderarm en krachtig knijpen te vermijden.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights