Tel: 06 4962 0392

Voetoefeningen met tennisballen

Zweepslag, Archillespees, hielspoor, scheenbeenpijn, Shin splint, Kramp

Kramp in de kuit

Hoe ontstaat het?

Het komt regelmatig voor: spierkramp. Kramp schiet meestal in je spieren tijdens of na een intensieve sportinspanning, maar het kan je ook in je slaap overvallen. Hoe ontstaat kramp, wat doe je ertegen en kun je het voorkomen?

oorzaak van kramp

Wetenschappers zijn er nog niet uit wat spierkramp precies veroorzaakt. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Te weinig zout waardoor je onvoldoende vocht vasthoudt.
 • Te weinig drinken.
 • Een verstoorde bloedcirculatie. 
 • Overbelasting door onvoldoende training
 • Spiervermoeidheid, te veel sport en /of beweging.
 • Een verkeerde sta- of zithouding tijdens je werk. Veel zitten is vaak een oorzaak van nachtelijke spierkrampen.

Wat is er aan te doen? 

 •  Zorg voor een juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning.
 • Drink niet in kleine slokjes maar drink regelmatig op de dag een flink glas of beker leeg dat is beter voor je spijsvertering en de vochtopname.
 • Drink zo weinig mogelijk  alcohol
 • Eet een zware maaltijd na  het sporten; niet vlak er voor.
 • Blijf regelmatig bewegen, ook vlak voor het slapen gaan.
 • Wat een corset voor je de rug is, is een schoen voor je voeten. Een schoen belemmerd de beweeglijkheid van je voeten, je spieren en enkels waardoor er sneller kramp kan ontstaan.
 • Trek je schoenen uit als je thuis bent.
 • Overdag regelmatig je houding afwisselen en beweeg tussen door  ga bijvoorbeeld wandelen, traplopen etc.
 • Spiermassage en rekoefeningen voor het sporten.
 • Maak een afspraak. Rekoefeningen voor het verbeteren van de beweeglijkheid en het aanleren van speciale voetmassage technieken die een belangrijk deel van het herstel uitmaken. Je krijgt tips en adviezen over beter staan en lopen.

Ga je voor een duurzame oplossing of voor tijdelijk herstel?

Wil je een goede en duurzame oplossing voor al je loopblessures in de toekomst dan raad ik je aan om over te stappen op minimalistische hardloopschoenen of te wel barefoot running of fivefingershoes.

Ik liep al (recreatie) halve marathons. Het heeft 2 jaar geduurd voor dat ik mijn eerste halve marathon liep op minimalistische schoenen. De training hiernaar toe was voor mij een therapeutische-eye opener. Ik was mij niet bewust dat ik zoveel aan spierkracht, coördinatie, demping en stabiliteit verloren had terwijl ik toch 4-5 keer in de week sport.

Ik startte met pijnlijke voeten, tintelende tenen, pijn in mijn achillespees, loopafstanden die steeds korter werden, na iedere looptraining stijve kuiten en pijnlijke hamstrings, ik kon ’s morgens uit bed bijna niet op mijn voeten staan en normaal de trap af ging ook al niet. Ik had ook zooltjes van de podotherapeut en ik liep iedere zomer op Birkenstock slippers; maar ik kreeg steeds meer pijn aan mijn voeten en onderbenen.

Mijn verbazing was groot dat het steeds beter ging toen ik op minimalistische schoenen was overgestapt. Inmiddels ben ik geheel klachtenvrij! Zonder zooltjes, geen voetbed meer, alleen plat en breed “schoeisel” en zodra het kan lopen op blote voeten. Start met de gewoonte om in huis je schoenen uit te doen.

Gaan hardlopen op minimalistische schoenen moet je niet meteen “in plaats van” gaan doen. Je voeten zijn door traditionele hardloopschoenen niet meer getraind op zelf opvangen van schokdemping, elasticiteit, coördinatie en spierkracht. Dit was ik kwijtgeraakt in mijn voeten en onderbenen waardoor ik blessures kreeg die niet meer weggingen en erger werden, zeker als je niet meer zo jong bent (ik was 52 toen ik er aan begon) duurt het herstel langer.

Je start met trainen met minimalistische schoenen NAAST je traditionele loopschoenen. Het loopschema begint met 1-2 minuten joggen (inderdaad NIET hardlopen) afgewisseld met wandelen. Dit schema duurt 3 maanden en daarna bouw je het per week met 10% op. Je traint eerst de duur en daarna de afstand.

Met ondersteunende voetmassages en rekoefeningen die ik je tijdens de therapie bij mij zelfstandig aanleer voor je voeten en onderbenen, help je het herstel en verbeter je de souplesse van spieren en fascia.

Als je gemotiveerd bent, geduld en doorzettingsvermogen hebt en de discipline kan opbrengen dan kan jij het ook.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights