Tel: 06 4962 0392

Bovenarm klachten, schouderpijn, slijmbeursontsteking, frozen shoulder

Thoracic outlet syndroom

Wat is Thoracic outlet syndroom? 

In veel gevallen ontstaat een thoracic outlet als gevolg van overmatige spierspasmen in de nek en schouderspieren (Scaleni, de scheve nekspieren). Door deze spierspasmen kan er een overmatige druk ontstaan op de zenuwen die van de nek naar de arm lopen. De “Thoracic Outlet” is de opening (eigenlijk een tunnel) tussen de nek, de borstkas en de arm. Zenuwen en bloedvaten lopen door een tunnel op weg naar de schouder en de arm.

De wanden van deze tunnel bestaan uit verschillende nek en schoudergordel spieren. Soms kunnen bloedvaten of zenuwen worden afgeklemd in deze tunnel. In dit geval is er sprake van een “Thoracic Outlet Syndroom”. Het afklemmen van de bloedvaten en zenuwen kan veroorzaakt worden door het sleutelbeen, de eerste rib of de spieren die een deel van de wand van deze tunnel vormen. In sommige gevallen worden zowel de bloedvaten als de zenuwen afgeklemd bij bepaalde bewegingen.

Oorzaken

Vaak gaat het om mensen met schouderpijn en zwakte in de arm bij het uitvoeren van activiteiten boven het hoofd (tennissen, schilderen, was ophangen, …). In de meeste gevallen ontstaan de klachten door overmatige spierspasmen van de scalenus (de halsspieren) spieren. Deze scalenus spieren kunnen verdikken ten gevolge van intensief sporten (zwemmen, tennissen, gewichtheffers) of werken. Het komt typisch voor bij mensen die voor het werk regelmatig een gewicht boven het hoofd moeten heffen. De halsspieren (scalenes) veroorzaken een verbazend aantal TriggerPoints in het gehele bovengebied van de romp inclusief de armen en handen. Ze spelen zo’n belangrijke rol bij het veroorzaken van tal van klachten in dit gebied, dat ze altijd als eerste onderzocht zouden moeten worden.

Een andere groep van patiënten die thoracic outlet syndroom klachten kunnen hebben zijn mensen met een verkeerde houding. Mensen met afhangende schouders die bepaalde arm bewegingen steeds herhalen (vb. muzikanten). De afhangende schouders kunnen ervoor zorgen dat er eveneens overmatige spanning ontstaat op de zenuwen die van de nek naar de arm lopen door de thoracic outlet.

Het thoracic outlet syndroom is een aandoening die vaak lijdt tot verwarring bij de patiënt en de behandelende arts. Het duurt vaak lang voor de diagnose gesteld wordt. In sommige gevallen kan het zijn dat iemand reeds behandeld werd aan de schouder maar toch vaak klachten bleven hebben omdat de problemen ter hoogte van de schouder niet afkomstig zijn van de schouder zelf maar van de thoracic outlet of liever gezegd van de overspannen halsspieren (de scaleni) 

Wat kunnen de klachten zijn?

Een tintelend gevoel kan aanwezig zijn in de volledige arm en uitstralen tot in de hand en specifiek tot in de ringvinger en pink. Soms is er een gevoel van verlies van controle van de hand waarbij men voorwerpen laat vallen en moeilijkheden met fijne motoriek. De pijn kan eveneens uitstralen in de nek, over de trapezius spier, het schouderblad, de kaak, het hoofd en soms zelf tot over de borstkas. Het dragen van zware dingen in de hand (vb boodschappentassen) kunnen de klachten doen toenemen.

Wat is er aan te doen? De Behandeling

Oefeningen zullen ervoor zorgen dat je leert om een juiste houding aan te nemen ter hoogte van de schoudergordel in combinatie met spierontspanningsoefeningen. Door het leren aannemen van een juiste houding van de rug, nek, schouders en hoofd kunnen de nek en schouderspieren gaan ontspannen en zal er terug meer ruimte ontstaan schouder. Hierdoor zal de druk op de bloedvaten en zenuwen verminderen.

De halsspieren (scalenes) veroorzaken een verbazend aantal TriggerPoints in het gehele bovengebied van de romp inclusief de armen en handen. Ze spelen zo’n belangrijke rol bij het veroorzaken van tal van klachten in dit gebied, dat ze altijd als eerste onderzocht zouden moeten worden

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights