Tel: 06 4962 0392

Voetoefeningen met tennisballen

Zweepslag, Archillespees, hielspoor, scheenbeenpijn, Shin splint, Kramp

Zweepslag (coup de fouet)

Wat is het?

Een zweepslag is een acuut ontstane scheur in een spier. Een zweepslag kan in iedere spier voorkomen, maar meestal wordt de kuitspier bedoeld.
Symptomen van een zweepslag zijn een acute hevige pijn in de kuit, ontstaan tijdens het sporten. Alsof iemand een schop in je onderbeen geeft, of een bal tegen je been bij hockey bijvoorbeeld. Deze pijn blijft ook na het stoppen van de activiteit heftig aanwezig.

Hoe ontstaat het?

Dat weet men eigenlijk niet. Er wordt gedacht dat de verminderde belastbaarheid van het spierweefsel op oudere leeftijd de belangrijkste oorzaak is bij een zweepslag. Waarschijnlijk kunnen een toename van trainingsintensiteit en –duur zonder adequate opbouw, net als het overslaan van een warming-up bijdragen aan het probleem. 
De oorzaak van diverse voet- en onderbeenpijn zit vaak in de dieper gelegen onderbeenspieren en de fascia (het vlies wat om de spieren zit) die ik je met een speciale massage techniek aanleer.

Rekoefeningen voor het verbeteren van de beweeglijkheid en het aanleren van speciale voetmassage technieken die een belangrijk deel van het herstel uitmaken. Je krijgt tips en adviezen over beter staan en lopen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Bij een zweepslag dient het trainen tijdelijk gestopt te worden. Als de klachten afnemen kan je rustig en opbouwend weer beginnen. Direct na het ontstaan van de zweepslag koelen met ijs en een drukverband aangeleggen. Veel rust nemen met het been omhoog en de eerste dagen zo weinig mogelijk lopen. Ter ondersteuning kan een ondersteunde tapebandage worden aangelegd met daarbij ter ontlasting een hakverhoging.

Als de klachten weer afnemen kunnen krachtoefeningen en rekoefeningen van de kuit gedaan worden. Herstel na een zweepslag duurt meestal tussen de vier tot acht weken, maar is sterk afhankelijk van de ernst van de blessure. Volledige terugkeer naar sport op het oude niveau kan maanden duren. In de eerste weken zullen de klachten wel al duidelijk moeten verbeteren.

Pas op! Een afgescheurde achillespees moet goed onderscheiden worden van een zweepslag: deze laatste moet middels gips of operatie worden behandeld! Soms is het verschil moeilijk te zien.

Voorkomen van een zweepslag?
..stap over op hardlopen op minimalistische schoenen

Wil je een goede en duurzame oplossing voor al je loopblessures in de toekomst dan raad ik je aan om over te stappen op minimalistische hardloopschoenen of te wel barefoot running of fivefingershoes.

Ik liep al (recreatie) halve marathons. Het heeft 2 jaar geduurd voor dat ik mijn eerste halve marathon liep op minimalistische schoenen. De training hiernaar toe was voor mij een therapeutische-eye opener. Ik was mij niet bewust dat ik zoveel aan spierkracht, coördinatie, demping en stabiliteit verloren had terwijl ik toch 4-5 keer in de week sport.

Ik startte met pijnlijke voeten, tintelende tenen, pijn in mijn achillespees, loopafstanden die steeds korter werden, na iedere looptraining stijve kuiten en pijnlijke hamstrings, ik kon ’s morgens uit bed bijna niet op mijn voeten staan en normaal de trap af ging ook al niet. Ik had ook zooltjes van de podotherapeut en ik liep iedere zomer op Birkenstock slippers; maar ik kreeg steeds meer pijn aan mijn voeten en onderbenen.

Mijn verbazing was groot dat het steeds beter ging toen ik op minimalistische schoenen was overgestapt. Inmiddels ben ik geheel klachtenvrij! Zonder zooltjes, geen voetbed meer, alleen plat en breed “schoeisel” en zodra het kan lopen op blote voeten. Start met de gewoonte om in huis je schoenen uit te doen.

Gaan hardlopen op minimalistische schoenen moet je niet meteen “in plaats van” gaan doen. Je voeten zijn door traditionele hardloopschoenen niet meer getraind op zelf opvangen van schokdemping, elasticiteit, coördinatie en spierkracht. Dit was ik kwijtgeraakt in mijn voeten en onderbenen waardoor ik blessures kreeg die niet meer weggingen en erger werden, zeker als je niet meer zo jong bent (ik was 52 toen ik er aan begon) duurt het herstel langer.

Je start met trainen met minimalistische schoenen NAAST je traditionele loopschoenen. Het loopschema begint met 1-2 minuten joggen (inderdaad NIET hardlopen) afgewisseld met wandelen. Dit schema duurt 3 maanden en daarna bouw je het per week met 10% op. Je traint eerst de duur en daarna de afstand.

Met ondersteunende voetmassages en rekoefeningen die ik je tijdens de therapie bij mij zelfstandig aanleer voor je voeten en onderbenen, help je het herstel en verbeter je de souplesse van spieren en fascia. Voet-en onderbeenpijn ontstaat vanuit triggerpoints in de onderbeenspieren.

Als je gemotiveerd bent, geduld en doorzettingsvermogen hebt en de discipline kan opbrengen dan kan jij het ook, hardlopen op minimalistische schoenen. Je krijgt er heel veel gezondheidswinst voor terug.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights