Tel: 06 4962 0392

Pijn aan longen of hart, longontsteking, orgaanpijn, Tietze syndroom

Borstpijn

Pijnklachten aan longen of hart kunnen ontstaan door triggerpoints uit de omliggende spieren of niet goed functionerende organen die voor triggerpoints zorgen. Bijvoorbeeld:

De longen. Het kan voelen alsof je een longontsteking hebt bij triggerpoints in het diafragma, de tussenribspiertjes en de grote borstspier.
Het hart. Triggerpoints in de halsspieren, de borstspieren (onregelmatige hartslag) kunnen doen lijken alsof je hartklachten hebt. De pijn kan lijken op de pijn van een hartaanval. Pijn die blijft na een hartaanval kan veroorzaakt worden door spierknopen (triggerpoints).

Uiteraard moet je natuurlijk altijd eerst met dit soort klachten naar je huisarts of een specialist om te laten onderzoeken dat er niets anders aan de hand is. Wil je vooraf informatie of twijfel je of ik iets voor je kan betekenen, of heb je een vraag? Bel of e-mail.

Longontsteking?
Je voelt je misselijk, duizelig of je moet overgeven, je hebt brandend of opkomend maagzuur, boeren etc. De symptomen lijken erop dat je organen iets mankeren zoals je maag, darmen, lever, nieren etc. maar het zijn de spierknopen in de omliggende spieren rond je organen. Hierdoor kunnen spierknopen (triggerpoints) doen alsof je hartklachten hebt of een longontsteking of een blindedarmontsteking. De fascia (het spier-en orgaanvlies) wat om alle spieren en organen zit en ook allemaal met elkaar verbonden is, is mede de veroorzaker van de pijn.

Niets aan de hand maar de klachten blijven, hoe kan dat?

Blijven de klachten bestaan dan zou het goed kunnen zijn dat ze veroorzaakt worden door triggerpoints (spierknopen). Artsen en specialisten bevestigen dat er niets ernstigs aan de hand is maar ze “vergeten” dat spieren ook de pijn aan je organen kan veroorzaken. Van spieren hebben artsen en specialisten geen specifieke kennis en je gaat naar huis met “leer er maar mee omgaan”. Orgaanklachten staan zelden op zichzelf. Vaak zijn voeding, stress, onvoldoende beweging en je leefstijl mede verantwoordelijk voor de pijn.

Waarmee kan ik u helpen en wat kunt u zelf doen.

  • Houding verbeteren! Een ingezakte en voorover gebogen houding kan al triggerpoints veroorzaken in de spieren van borst, buik en rug die doen lijken alsof je er iets mis is met je hart of longen.
  • Ontspanning. Stress veroorzaakt vaak pseudo orgaanklachten. Ademhalingsoefeningen.
  • Triggerpoint therapie. DeTriggerpointCoach leert je zelf de spieren te masseren / behandelen.
  • Beweging. “Rust Roest” Zorg dat de boel blijft stromen in je bloedvaten, dat je, je longen op gezette tijden goed ventileert (dat je flink moet in- en uitademen bij een inspanning) en dat je, je hart ook eens wat harder laat werken dan in rust. Gebruik je spieren. Een vijver met stilstaand water gaat op een gegeven moment ook stinken en er ontstaan rottingsprocessen; het is wat plastisch voorgesteld maar dat gebeurt ook in je lijf bij onvoldoende beweging! Wandelen is voor veel kwalen en klachten de beste en goedkoopste therapie die er is.
  • Oefeningen. Stretchen van de aangedane spieren. Ik leer je een aantal simpele rekoefeningen en het zelf leren masseren van je spieren.
  • Fascia behandelen. Fascia is een dunne vlies om alle spieren en organen hierdoor staat alles met elkaar in verbinding. Ik gebruik de Guasha techniek.
  • Warm houden van de spieren. Je goed aankleden met sjaals, kraagjes, jas, vest of een warm bad.

Hoe voelt echte orgaanpijn?
Deze pijn ontstaat vaak langzaam en straalt vaak uit naar gebieden in borst, buik of rug. Deze delen bevinden zich immers rondom de organen. Ook kan je last hebben van uitstralende pijn naar je hoofd, nek, schouder, armen of benen. De pijn is ook vaak moeilijk aan te wijzen waar die vandaan komt. Later kan je last krijgen van bijvoorbeeld stekende pijnen of een plakharde buik. Orgaanpijn heeft vaak een sterk verband met emoties. Bij stress, angst of een depressie om maar wat te noemen, nemen de klachten vaak toe.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights