Tel: 06 4962 0392

Schouderpijn, frozen shoulder, slijmbeurs, pijn bovenarm

Tintelende vingers

Tintelende vingers of tintelingen in je vingers of hand(en) komt vaak door herhaalde belasting en repetitieve bewegingen. Doordat je steeds dezelfde beweging herhaalt, bijvoorbeeld door beeldschermwerk, ontstaat er een continue spierspanning en belast je je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Dit wordt repetitive strain injury (RSI) genoemd.

Tintelingen in je vingers kunnen echter ook wijzen op een ernstige aandoening die onmiddellijk medische aandacht nodig heeft. De tinteling kan ook een van de eerste tekenen zijn van een chronische ziekte die, indien vroeg gediagnosticeerd en behandeld, verdere complicaties kan voorkomen. Als je last hebt van tintelende vingers of je begint gevoelloosheid in je vingers te voelen en je je zorgen maakt dat er iets aan de hand is, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. 

De duim

Symptomen: onprettig en moeizame pincetgreep (fijne motoriek) en bij schrijven. Oorzaak: overbelasting bij wieden tuin, schrijven, naaien, borduren, muziekinstrument bespelen, masseurs!

Handspiertjes

Oorzaken: muzikanten die viool, piano of gitaar spelen die vaak de vingers moeten spreiden en sluiten om akkoorden te spelen

Mogelijke oorzaken 

Vaak zijn de tintelingen in je handen oorzaak van hoger gelegen spieren. Vooral de halsspieren (scaleni; bovenste plaatje) staan hierom bekend en de serratus posterior (onderste plaatje). Maar ook een “carpaaltunnelsyndroom” die vaak uit de halsspieren ontstaat of diabetes type 2 (dan heet het polyneuropathie) veroorzaken ook tintelende vingers. 

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights