Tel: 06 4962 0392

Triggerpoints in de bil.

Triggerpoints in de bekken.

Staartbeenpijn, wervelkolom, gekneust stuitje

Stuitje pijnklachten, zitknobbel

Het stuitje vormt het uiteinde van de wervelkolom en heeft net als bijvoorbeeld de blindedarm geen duidelijke functie meer. Het vormt eigenlijk de resten van de staart, die zowel mensen als mensapen als enige gewervelde diersoort niet hebben. Dat maakt het stukje bot van ongeveer een vierkante centimeter onder het heiligbeen eigenlijk overbodig.

Klachten en de oorzaak
Toch kan je stuitje voor aardig wat problemen zorgen. En pijn aan het staartbeen (coccygodynie) gaat niet zomaar over. De pijn bevindt zich vaak bovenaan de bilspleet en wordt meestal veroorzaakt door letsel. Als je op je achterwerk valt, kan het stuitje gekneusd of gebroken zijn. Staartbeenpijn kan variëren van een onbehaaglijk gevoel tot een vlammende ondraaglijke pijn. Meestal speelt de pijn op tijdens het zitten en verschuiven van je billen. Soms ontstaat het na een bevalling of door sporten als wielrennen of motorracen. Urenlang op een smal zadel zitten, kan ook een pijnlijk staartbeen geven, veelal door irritatie of ontsteking van het botvlies. Ook spier- of gewrichtsaandoeningen kunnen leiden tot staartbeenpijn.

Een gebroken stuitje geeft vaak heftige vlammende pijn. Vooral als je gaat zitten op een gebroken stuitje is de pijn niet te verdragen. Een kneuzing gaat geregeld gepaard met blauwe plekken of bloeduitstortingen.

Wat er aan te doen?
In principe geneest een breuk vanzelf, maar dit kan maanden duren. Ook een ontsteking (meestal) en kneuzing genezen vanzelf. Een gekneusd stuitje heeft vaak drie tot zes weken nodig om te herstellen.

Ik kan je leren hiermee om te gaan. Ook bij bovengenoemde klachten kan Triggerpoint – en Guashatherapie een positieve werking hebben. Als je op zoek bent naar een bekkentherapeut kan ik je helaas niet helpen maar voor een goed advies kun je bij mij altijd terecht.

Mogelijke oorzaken.

  • Veel fietsen, M-bike, racefiets ten gevolge van sterke verkorting van de heupspier en/of buikspieren die door overbelasting gaan verkrampen.
  • Te fanatieke buikspieroefeningen.
  • Te veel zitten, vaak gedraaid zitten, zitten met opgetrokken knieen, autokuipstoelen etc.
  • Pijn aan de heupen / billen bij lang zitten in het vliegtuig.
  • Emotionele spanningen.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights