Tel: 06 4962 0392

Schouderpijn, frozen shoulder, slijmbeurs, pijn bovenarm

Syndroom van Tietze

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze, ook wel de ziekte van Tietze of (niet geheel terecht) costochondritis genoemd, is een aandoening van het kraakbeen van de ribben. De verbinding tussen de ribben en het borstbeen is daarbij geïrriteerd of ontstoken, en flink pijnlijk. De aandoening is onschuldig en kan op elke leeftijd voorkomen.

Bij het syndroom van Tietze zit de ontsteking aan de voorkant van de ribben. Costochondritis wordt vaak gebruikt als synoniem voor het syndroom van Tietze, maar het is een andere aandoening. Bij costochondritis is het kraakbeen aan de achterkant van de ribben ontstoken. Een effectieve methode bij deze klacht is houding-oefentherapie in combinatie met Triggerpoint therapie en de Guasha therapie. 

Waar kan je last van hebben?

Het syndroom van Tietze herkent u aan pijn op de borst die kan uitstralen naar de schouder. Meestal is de pijn zeer plaatselijk en met één vinger aan te wijzen. Vaak zit er een zwelling net naast het borstbeen die soms rood is en warm kan aanvoelen. Als u op deze plek drukt, wordt de pijn heviger. Als er geen zwelling zichtbaar is, is er meestal toch ergens een pijnlijke plek te vinden. Door met uw vingers langs de randen van het borstbeen te drukken, kunt u een dergelijke plek ontdekken.

De pijnklachten worden erger wanneer u lacht, hoest, niest of zucht. De pijn en de eventuele zwelling zijn geleidelijk óf plotseling ontstaan en kunnen maanden tot jaren aanhouden. 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het syndroom van Tietze is onbekend. In sommige gevallen ontstaat het door bepaalde activiteiten, zoals een tuin aanleggen of het huis schilderen. Ook een verkoudheid waarbij u veel en langdurig hoest, kan de ziekte uitlokken. Dit geldt ook voor een val, klap of stoot tegen de borstkas. Het kraakbeen tussen borstbeen en ribben raakt dan plaatselijk geïrriteerd en gaat pijn doen of zwellen, en er ontstaat een ontsteking. Ook een verkeerde, ingezakte kromme houding kan extra druk zetten op de borstkas en het borstbeen. De pijn kan hierdoor versterken.

 

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights