Tel: 06 4962 0392

Wat is triggerpoint?

Triggerpoint therapie en pijnbestrijding

“Niets heeft mij zo gegrepen als de simpele logica voor een oplossing van pijn en ongemak in het menselijk lichaam” want alleen toegepaste kennis is van waarde.

Verminder je pijn, versterk jezelf. Triggerpoint therapie is effectief bij onverklaarbare lichamelijke klachten die al lang bestaan (chronische pijn) en bij pijn die nog maar kort (acute pijn) bestaat. Ik ben gespecialiseerd in het toepassen van triggerpoint- en de Guashatherapie.
Je bent in goede handen bij een Musculoskeletaal therapeut.

Je hebt al lang pijnklachten, al veel therapie gehad met weinig resultaat, de huisarts of specialist kan geen duidelijke diagnose stellen en misschien heb je al een operatie ondergaan met een onbevredigend resultaat, je hebt nog steeds pijn. De therapie die ik geef doet er toe, je krijgt één-op-één aandacht en velen zijn je al voorgegaan. De spierontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn ook geschikt bij Burn out of spanningsklachten.

Onverklaarbare pijn
Triggerpoints die zich in de spieren ontwikkelen, kunnen jaren voortbestaan zonder dat men zich hiervan bewust is.

  • Je slaapt slecht vanwege de pijn bij het liggen op de pijnlijke schouder of heup.
  • Het maakt je stijf en je hebt pijnlijke gewrichten.
  • Gevoelloosheid en tintelingen in de bovenrug, schouder, armen en handen die na een ongeluk blijven voortbestaan zijn waarschijnlijk niets meer dan een strakke spier die een zenuw beknelt ten gevolge van een triggerpoint.

De dokter / specialist weet het niet.
Triggerpoints (spierknopen) zijn niet zichtbaar op een rontgenfoto, MRI of een scan. Dit bemoeilijkt vaak het stellen van een juiste diagnose door uw behandelend arts; of te wel je hebt pijnklachten en de arts zegt dat alles goed is (wat vaak ook zo is); wat nu? De oorsprong van de klacht zit meestal niet waar je de pijn voelt! Vaak wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door triggerpoints in de spieren van de hals en schouders. Dit verklaart waarom andere behandelmethode niet altijd het gewenste resultaat geven en de arts niet de juiste diagnose stelt.

De behandeling
Is Dé Gouden Driehoek; als je écht resultaat wil hebben kan de één niet zonder de ander. Deze bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

  1. De massage techniek. Altijd toegepast in combinatie met de ademhaling. Er worden géén naalden gebruikt zoals bij dry needling die de fysiotherapie toepast. Vrijwel altijd combineer ik de behandeling met de Guasha.
  2. Houding verbeteren. Het is belangrijk om te ontdekken waardoor de pijn ontstaat en waardoor ze in stand wordt gehouden. Vaak is de oorzaak een verkeerde houding, kromme rug met afhangende schouders, overbelasting (denk aan RSI), te weinig beweging etc.
  3. … en een paar simpele rekoefeningen voor de vastgelopen spieren.

Gemiddeld zijn er 6 -10 behandelingen nodig
“je kunt problemen nooit oplossen met dezelfde mentaliteit die ze veroorzaakt heeft”
“als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg” Albert Einstein.

Het behandelen van de triggerpoints in de thuissituatie vraagt enige discipline en doorzettings-vermogen maar als dit geen probleem is dan kunnen we samen een heel eind komen. Je bent niet verplicht om de therapie voort te zetten zo lang er nog klachten bestaan; immers je kan zelf ook aan de slag als je weet wat je moet doen.

Geverifieerd door MonsterInsights