Tel: 06 4962 0392

Triggerpoints in de bil.

Triggerpoints in de bekken.

Instabiele wervelkolom, Zitknobbels, Piriformis syndroom, stuitje, Slijmbeurs

SI pijn

Het SI-pijnsyndroom of SI-gewricht pijn behoort tot de groep van aspecifiek lage rugklachten en daarom zijn de richtlijnen ook van toepassing op cliënten met dit syndroom. In deze richtlijnen wordt beschreven dat oefentherapie in combinatie met gedragstherapie de beste structurele oplossing biedt.

Pijn aan billen en/of bekken kunnen het dagelijks functioneren moeilijk maken. Ik zoek samen met je de juiste oefeningen uit om de klachten blijvend te bestrijden. Daarnaast krijgt je tips, adviezen en instructies om weer goed en gezond te gaan bewegen. Wanneer je goed beweegt en de juiste houdingen blijft toepassen, kun je voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Triggerpoint therapie is goed combineren met oefeningen. Ook de fascia wordt niet vergeten.

Wat is er aan te doen?
De therapie is gericht op het beïnvloeden van de oorzakelijke dan wel in standhoudende factoren. De voornaamste reden voor het ontwikkelen van SI-klachten is het ontbreken van actieve stabiliteit. Het aanleren van een goede houding met bekkenstabiliteit. 

Pijngedrag kan een gevolg zijn van weefselschade. Weefselschade is in het algemeen na 6-8 weken hersteld. Bij aanhoudende pijn kan de weefselschade niet meer de oorzaak zijn. Pijn en pijngedrag is dan ook erg afhankelijk van de feedback die de cliënt krijgt vanuit de omgeving en zijn gedrag op de pijn krijgt. Door het uitblijven van herstel, terugval van klachten, catastroferende gedachten zal cliënt meer kans gaan ontwikkelen op chronische klachten.

Door het hebben van pijn wordt de rug en het bekken minder belast, activiteiten zoals bukken en tillen wordt vermeden en hierdoor neemt de lokale belastbaarheid verder af. Zeker bij klachten welke ontstaan tijdens de zwangerschap zijn juiste houdingsadviezen belangrijk.

Ik kan je leren hiermee om te gaan. Ook bij bovengenoemde klachten kan Triggerpoint – en Guashatherapie een positieve werking hebben. Als je op zoek bent naar een bekkentherapeut kan ik je helaas niet helpen maar voor een goed advies kun je bij mij altijd terecht.

Mogelijke oorzaken:
Ze ontstaan vaak tijdens en na de zwangerschap, bij plotseling verstappen van bijvoorbeeld een stoeprandje of bij instabiliteit van de wervelkolom. Bekkenklachten kunnen vaak een sterk invaliderende uitwerking hebben. Klachten kunnen van de ene op de andere dag verdwenen maar soms ook weer zo terugkeren.

  • Te fanatieke buikspieroefeningen.
  • Te veel zitten, vaak gedraaid zitten, zitten met opgetrokken knieen
  • Autokuipstoelen etc.
  • Pijn aan de heupen / billen bij lang zitten in het vliegtuig.
  • Emotionele spanningen. 
  • Zware val, auto-ongelukken, bekkenoperaties, baarmoederverwijdering, zwangerschap, bevallen, intense seksuele activiteit, slechte houding vooral het zitten op het staartbeen, zwaar tillen, te veel TV kijken.

Welke spieren zijn erbij betrokken?
Spieren en triggerpoints binnen in het bekken

Symptomen: Afgeleide pijn gaat naar de geslachtsdelen, perineum, de blaas, de baarmoeder, rectum, de zeer lage onderrug, vagina. Herkenbaar is het volle en zware gevoel in het rectumgebied of prostaat. Triggerpoints trekken het SI gewricht uit zijn voegen.

Pijn bij stoelgang, zitten, plassen.
Het déactiveren van de triggerpoints in de bekkenbodem en verbetering van je houding zullen helpen de pijnklachten weg te nemen.

Klachten aan:

Geverifieerd door MonsterInsights